Høj vækst i dansk eksport lurer i horisonten allerede i år

Der er udsigt til høj vækst i Danmarks basisvareeksport - eksporten af varer fraregnet skibe, fly og energivarer - og væksten vil allerede kunne mærkes i år, fremgår det af Udenrigsministeriets nye eksportudsigt.

I 2015 vil der ifølge ministeriet være en vækst på fem procent, mens den til næste år vil lyde på seks procent.

- Dansk eksport er i fremgang og forstærker den i forvejen positive udvikling i dansk økonomi, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Særligt eksporten til Kina, Tyskland, USA, Sverige og Storbritannien er i høj økonomisk vækst, og landenes efterspørgsel på danske produkter ligger ifølge Udenrigsministeriet bag udsigten til væksten de kommende år.

Udenrigsministeriets eksportudsigt er en fremskrivning af væksten i den danske vareeksport på baggrund af en analyse af Danmarks 80 største danske eksportmarkeder.

Danskerne kan også glæde sig over en fortsat bedring af konkurrenceevnen, lyder det i udsigten. Det er blandt andet en konsekvens af en relativt lavere kronekurs over for mange lande uden for euroområdet.

- Regeringen satser benhårdt på at sætte yderligere fart på eksporten – både på vores nærmarkeder i Europa, men også på fjernmarkeder og nye vækstmarkeder i Asien og Afrika. Vi skal ikke glemme, at eksporten tegner sig for hver fjerde danske arbejdsplads og yder et stort bidrag til væksten i den samlede økonomi, siger Mogens Jensen.

Holder udsigten stik, er det et klart løft i forhold til 2014, hvor basisvareeksporten skuffede og endte med en vækst på 1,8 procent.

Det skyldtes især en nedgang i eksporten af kødvarer til Rusland og af værdien af minkskind til Hongkong.

Væksten, der spås at blive virkelighed i år og i 2016, svarer til 28,6 milliarder kroner i 2015 og 36 milliarder kroner året efter.

Danmarks samlede vareeksport i 2014 var 616,5 milliarder kroner. Basisvareeksporten udgjorde 568,4 milliarder kroner.

Udsigten fra Udenrigsministeriet offentliggøres fire gange årligt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip