Højeste antal i seks år: 84 døde i brandulykker i 2014

Der var i 2014 det højeste antal døde i forbindelse med brandulykker siden 2008. I alt døde 84 mennesker ved 81 brande i 2014, viser en ny opgørelse fra Beredskabsstyrelsen.

Mere end halvdelen af ulykkerne opstår, når danskerne tænder for cigaretterne, fremgår det af tallene. 47 ud af de 84 omkomne skyldes således rygning, og en af de typiske årsager er, at folk falder i søvn med en tændt cigaret i hånden.

Den mest udsatte gruppe er socialt udsatte personer over 50 år, der bor alene og ryger og drikker.

Beredskabsstyrelsen er opmærksom på det stigende antal omkomne, og kampagnekoordinator i Beredskabsstyrelsen, Pil Storm Giersing, opfordrer folk til at hjælpe hinanden.

- Vi har alle et ansvar for at gribe ind. Vi skal opsætte røgalarmer i vores bolig, og vi skal være opmærksomme på, at det også sker hjemme hos dem, vi kender, siger hun i en pressemeddelelse.

- Især skal vi være opmærksomme på dem, der bor alene, ryger og har sociale problemer. Hvis der er behov for det, kan vi som pårørende eller venner eventuelt hjælpe med at sætte røgalarmen op.

Beredskabsstyrelsen vil fremover samarbejde med Foreningen af Kommunale Beredskabschefer om at lancere nye tiltag, der skal sænke antallet af brandofre.

- Ved hjælp af en screeningsliste udpeger hjemmehjælperne de borgere, der har størst risiko for at blive ramt af en brand, når de besøger ældre, udsatte og andre plejekrævende befolkningsgrupper, siger Pil Storm Giersing.

Tilbage i september 2014 lancerede man Brandsikker Bolig, der var et tiltag, der skulle sænke antallet af ulykker. Det er frivilligt, om kommunerne ønsker at bruge det, og i øjeblikket benytter 13 kommuner sig af initiativet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip