Højesteret: Gilleje-fiskere fiskede ulovligt i Kattegat

Der var tale om ulovligt fiskeri, da tre fiskere fra havnebyen Gilleleje bevægede sig ind i et særligt område i Kattegat på jagt efter jomfruhummere.

Det har Højesteret tirsdag bestemt. Dermed er der sat endeligt punktum for den retssag, der i årevis har forsøgt at afklare, hvorvidt fiskernes foretagende var ulovligt eller ej.

Dansk og svensk lovgivning har lukket området for al fiskeri, fordi man vil beskytte Kattegat-torsken. Men fiskernes forsvarer mente, at det var i strid med EU-retten at indføre national lovgivning på området.

Reglerne er nemlig sådan, at det kun er EU, der kan lovgive på fiskeriområdet. Når Danmark og Sverige så laver sin egen selvstændige lovgivning om at lukke et område, må den kun gælde for danske og svenske fiskere.

Da EU ikke har lukket det omtalte område betyder det, at fiskere fra andre lande godt må fiske i området, mens Gilleleje-fiskerne ikke må.

- Jeg tror, torskeynglen er ret ligeglad med, om den slipper for at blive fisket op af danskere, hvis den så i stedet bliver fanget af tyskere, har fiskernes forsvarer Bo Ascanius tidligere udtalt.

Men det er Højesteret ikke enig i. Lovgivningen er ikke i strid med EU-retten, og fiskeriet var derfor ulovligt.

Der er tale om en stadfæstelse af Østre Landsrets dom. I landsretten fik fiskerne bøder på henholdsvis 63.000, 13.500 og 3000 kroner, og den bødestraf bliver der ikke ændret ved.

/ritzau/

 

Dagens Gossip