Højesteret giver Obamas immigrationsplan nyt liv

Præsident Barack Obamas plan om at beskytte flere end fire millioner illegale indvandrere i USA mod at blive deporteret har fået nyt liv.

Det sker, efter den amerikanske højesteret tirsdag har besluttet at gennemgå en række kendelser fra lavere retsinstanser, som hidtil har blokeret for Obamas initiativ. Det oplyser højesteretsdommere ifølge Reuters og AFP.

Obama underskrev et præsidentielt dekret udenom Kongressen i november 2014 på immigrationsområdet, der gjorde det muligt for millioner af indvandrere uden dokumentation at blive lovligt i USA.

Det gælder blandt andre indvandrere med en ren straffeattest, som har børn, der er født i USA.

Højesteretsdommere siger tirsdag, at de blandt andet vil gennemgå en afgørelse fra en domstol i Texas fra februar sidste år, der har spændt ben for Obamas immigrationsplan.

Mange stater er stærkt utilfredse med Obamas forsøg på at redde illegale indvandrere fra deportation og mener, at præsidenten har overskredet sin beføjelser.

Grænsestaten Texas leder en forsamling af i alt 27 stater, der forsøger at anfægte planen.

En talskvinde for the New York Immigration Coalition siger til Al Jazeera, at udmeldingen fra Højesteret vækker glæde.

- Vi er meget tilfredse med afgørelsen. Det er det, vi har presset på for, siger Thanu Yakupitiyage.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump har gjort illegal indvandring til et af hovedpunkterne i sin valgkamp og sagt, at han vil smide alle illegale indvandrere ud af landet, hvis han bliver præsident.

Det anslås, at der i USA lever 11,3 millioner illegale indvandrere. De fleste kommer fra Mexico og Mellemamerika, og 60 procent af dem bor i de seks delstater Californien, Florida, Illinois, New Jersey, New York og Texas. Halvdelen af dem har boet i USA i 13 år eller mere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip