Højesteret skal afgøre strid om udleje af værelser

Selv om et kærestepar fra Aarhus for halvandet år siden købte en 200 kvadratmeter stor ejerlejlighed med seks værelser i centrum af byen, er de endnu ikke flyttet ind.

De må fortsat nøjes med at bo i en to-værelses lejlighed med deres to børn.

Fire lejere, der nægter at flytte ud, står i vejen for, at familien kan brede sig på de mange kvadratmeter. Og lejerne har landsrettens ord for, at de ikke kan opsiges, for at familien selv kan flytte ind.

- Det principielle i den her sag er: Kan man stole på lovens ord, eller kan man tolke noget andet ud af den, siger parrets advokat Peter Hyldahl Ebbesen.

På grund af sagens principielle karakter har parret ekstraordinært fået tilladelse til at få sagen vurderet af Højesteret.

Dommen kan ifølge advokaten få afgørende betydning for mange udlejere af enkeltværelser.

Striden handler ifølge advokaten om, hvorvidt opsigelse af separate enkeltværelser er begrænset af de samme regler, som gælder for opsigelse af beboelseslejligheder ifølge lejelovens paragraf 84.

Enkeltværelser er ikke nævnt i disse paragraffer. Men for ejerlejligheder gælder det, at ejeren ikke har ret til at opsige lejerne for selv at flytte ind, hvis ejeren ikke tidligere har boet i lejligheden. Med mindre lejeaftalen er indgået før 1. juli 1986.

Normalt har en ejer af et separat enkeltværelse ret til at opsige et lejemål med et års varsel, hvis ejeren selv ønsker at benytte det.

I den konkrete sag købte parret i 2014 ejerlejligheden som et konkursbo og overtog de fire lejere. Parret ville renovere lejligheden og selv flytte ind i den.

Kort efter overtagelsen opsagde de lejerne med et års varsel.

- Køber har selvfølgelig undersøgt via advokat, om man mente, at det var forventeligt, at man kunne opsige lejerne med henblik på at bruge ejerlejligheden selv, for det var hele formålet med købet, siger Peter Hyldahl Ebbesen.

Men så let gik det ikke.

- Der står i lejekontrakterne, at lejerne lejede et værelse i en ejerlejlighed, ikke en hel lejlighed. Derfor var ejerne af den opfattelse, at de kunne bruge bestemmelserne om almindelig opsigelse af værelseslejemål i lejeloven, siger advokaten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip