Højrefløjstilhængere i undertal ved nationalismedebat

Yderst på havnekajen i Allinge danner et telt med plads til omkring 40 tilhørere lørdag formiddag ramme om en debat mellem nogle af de mest kontroversielle skikkelser på den europæiske højrefløj.

Danskernes Parti har indbudt det græske parti Gyldent Daggry og den franske bevægelse l'Oeuvre francaise, der er forbudt i sit hjemland til en debat om nationalisme i Europa.

Tilhørerskaren til denne debat er dog mestendels pressefolk. Derudover er der en del personer, der er uenige med de partier, der stiller op til debat.

Men der er også et par håndfulde af tilhørerne, der klapper begejstret af partileder Daniel Carlsen og hans gæster, franske Yvan Benedetti og den græske EU-parlamentariker Georgios Epitideios.

Nogle af tilhørerne har tatoveringer på arme og i nakken og er kronragede. Andre er klædt i jakkesæt, og atter andre i helt almindeligt afslappet ferietøj, som de fleste er til Folkemødet.

Mange af de tilhørere, der klapper under talerne, afviser at svare på spørgsmål fra pressen. Men Morten Borup, der er kommet tilrejsende fra Nordjylland, vil gerne.

Han har været medlem af Danskernes Parti siden stiftelsen i 2011, og han deler partiets bekymring for, at de europæiske folkeslag er truet af udryddelse.

- Vi føder ikke børn nok, mens de får flere og flere, siger Morten Borup.

- En dansker er en, der har mindst en dansk forælder, tilføjer han.

Debatten inde i teltet bevæger sig vidt omkring. Både Gyldent Daggry og l'Oeuvre francaise mener, at de er forfulgt af myndighederne i deres hjemland.

Partierne debatterer også flygtningesituationen i Middelhavet, som de mener, at EU håndterer helt forkert. I stedet for at fordele flygtningene mellem sig, burde EU hellere koncentrere sig om at holde dem borte fra kysterne.

- Det gælder om at stoppe dem, før de kommer ind i Europa, siger Epitideios.

Han mener, at EU bør give de lande, migranterne kommer fra, penge for at forhindre migranterne i at forlade landene.

- Frankrig er for franskmænd, Danmark for danskere og Grækenland fra grækere, siger Benedetti og høster pletvise klapsalver fra tilhørerrækkerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip