Højtuddannede får ikke plads i dagpengekommissionen

Det er nu blevet aftalt, hvilke organisationer, der skal repræsentere arbejdstagerne i regeringens kommende dagpengekommission. Og der er ikke blevet plads til de højtuddannede.

Akademikernes Centralorganisation (AC) og hovedorganisationerne LO og FTF skulle således fylde to af pladserne ud, og dem har LO og FTF sat sig på.

Det vækker på ingen måde glæde hos Ingeniørforeningen, der også er organiseret i AC.

Her frygter Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd, at de mangler det nuværende dagpengesystem har for de højtuddannede ikke kommer til at fylde så meget i kommissionens arbejde.

- Et fremtidssikret dagpengesystem skal også være for højtuddannede og højtlønnede, der måske sjældent rammes af ledighed.

- Det er i høj grad tilfældet for vores medlemmer. De betaler en betydelig del af udgifterne, men trækker sjældent på systemet, siger Morten Thiessen i en pressemeddelelse.

Morten Thiessen peger på, at kommissionen bør kigge på "de lave kompensationsgrader i dagpengesystemet".

- Forsikringselementet i systemet er efterhånden udhulet så meget, at dagpenge ikke længere er et reelt økonomisk sikkerhedsnet for store grupper på arbejdsmarkedet, herunder vores medlemmer, siger han.

Han noterer sig, at en privatansat funktionær i 1982 modtog 62 procent i kompensation via dagpengesystemet. I 2009 var denne kompensationsgrad ifølge Ingeniørforeningen faldet til 42 procent.

For højtuddannede og mange faglærte er kompensationsgraden endnu mindre, slår han fast:

- Den udfordring skal kommissionen have skarpt fokus på, siger Morten Thiessen.

Dagpengekommissionen blev nedsat i sidste uge af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Den bliver ledet af økonomiprofessor Nina Smith og skal komme med sine anbefalinger inden udgangen af 2015.

Et af kravene til den nye kommission er, at den ikke skaber et dyrere system end det nuværende, som blev bestemt ved et forlig i 2010.

/ritzau/

 

Dagens Gossip