Hører ungerne ikke efter, når du skælder ud? Her er forklaringen

Føler du ofte, at det går ind ad det ene øre og direkte ud af det andet, når du for fjortende gang på en dag skælder dit teenagebarn ud, fordi værelset er rodet?

Det viser sig, at du har fuldstændig ret.

Et hold forskere fra de tre universiteter Pittsburgh, California-Berkeley og Harvard, har slået sig sammen for at undersøge store børns og unge teenageres hjerner, og det har resulteret i helt ny viden.

Forskerne samlede, ifølge Wired.com, 32 sunde og raske børn og teenagere med en gennemsnitsalder på 14 år, i deres hjerne-laboratorium.

Ungerne blev lagt i en scanner, hvor de fik af afspillet lydfiler med en varighed på 30 sekunder, hvor deres egen mor kritiserede og skældte ud.

Et af klippene lød således:

"Noget, der irriterer mig ved dig er, at du bliver vred over de mindste ting. Jeg kan finde på at sige, at du skal tage din sko væk fra underetagen. Så bliver du sur over, at du rent faktisk skal samle dem om og gå ovenpå for at lægge dem ind på dit værelse”.

Mens børnene fik skældud af deres mor, kiggede forskerne på tre forskellige områder i hjernen: Området, som normalt forbindes med, hvordan vi bearbejder negative følelser; området, hvor vi regulerer følelser; og området, der forbindes med, hvordan vi ser tingene fra andres perspektiv.

Det viste sig, at selvom børnene og teenagerne havde mere hjerneaktivitet i området, der berører negative følelser, så havde de faktisk en nedsat hjerneaktivitet, når det kom til at kontrollere deres følelser og se tingene fra andres perspektiv.

Konklusionen blev altså, ifølge forskerne, at “unge lukker ned for den sociale bearbejdning og tager formentlig ikke deres forældres mentale tilstand med i betragtning."

Og, at “det kan hjælpe til at forklare den høje frekvens af adfærdsrelaterede konfliktløsning i forældre/teenage-forhold."

Med andre ord lukker din teenagers hjerne altså ned, når han eller hun får kritik og skældud. Så der er virkelig noget om det, hvis du ikke synes, din umulige teenagesøn hører efter, når du for eksempel skælder ham ud for et rodet værelse.

- Forældre kan meget vel have gavn af at forstå, at når de kritiserer deres teenagere, så får disse teenagere en meget kraftig negativ følelsesmæssig reaktion, lyder det fra forskerne, som fortsætter:

- De har sandsynligvis svært ved rent kognitivt at kontrollere deres følelser, og de finder det svært udfordrende at forstå forældrenes mentale tilstand.
 

 

Dagens Gossip