Holger K. kræver hurtigt tyrkisk svar i Hedegaard-sag

De tyrkiske myndigheder må rubbe neglene og komme med et klart svar på, hvorfor den danske statsborger, der er mistænkt for et drabsforsøg på forfatter Lars Hedegaard, er blevet sat på fri fod.

Det fastslår SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, efter at Tyrkiet har bekræftet løsladelsen af den 27-årige mulige gerningsmand, der har libanesiske rødder og har siddet fængslet i Tyrkiet siden april.

- Vi skal have møde i Udenrigspolitisk Nævn på torsdag, og inden da vil jeg mene, at vi skal have et klart svar fra Tyrkiet om baggrunden for det her, siger han til Ritzau.

- Så svært er det jo heller ikke. De tyrkiske myndigheder har haft flere uger til at komme med et svar, og alligevel får vi først nu bekræftet hans løsladelse. Det er dybt underligt, siger Holger K. Nielsen.

En dansk delegation har siden fredag været i Ankara for at få et overblik over de tyrkiske myndigheders håndtering af sagen.

Søndag er delegationen vendt hjem, og det står nu klart, at tyrkerne ikke har kunnet give svar på, hvornår løsladelsen fandt sted, og hvorfor den 27-årige er blevet sat på fri fod.

- Hele forløbet er uacceptabelt. Dels at han er blevet løsladt, dels at vi ikke kan få at vide, hvor han er henne, og hvorfor han er blevet løsladt, siger Holger K. Nielsen og tilføjer:

- Danmark og Tyrkiet har aftaler med hinanden og er allierede på flere niveauer. Derfor er Tyrkiets håndtering af denne sag helt uacceptabel.

Han forventer, at den danske regering "overvejer de forskellige diplomatiske muligheder, man har i sådan en situation".

- Der skal reageres. Jeg vil endnu ikke lægge mig fast på, hvordan Danmark skal reagere. Men man har en del muligheder. Og jeg forventer, at vi får en plan for, hvad regeringen har tænkt sig, når der er møde i Udenrigspolitisk Nævn på torsdag, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip