Holger K. om torturbilleder: Et umenneskeligt system

Syriens præsident, Bashar al-Assad, har stået i spidsen for "et helt umenneskeligt system".

Det er reaktionen fra udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) på en ny rapport, der angiveligt indeholder beviser for tortur og systematiske drab på omkring 11.000 fanger.

- Der er fuldstændig klare indicier på og beviser for, at regimet har brugt tortur, og at det har været et helt umenneskeligt system. Det styrker jo yderligere modstanden mod Assad og hele tanken om, at der ikke er plads til Assad i fremtidens Syrien, siger han til Ritzau.

Ifølge udenrigsministeren bør sagen om tortur komme for Den Internationale Krigsforbryderdomstol. Men han er ikke for alvor overrasket over de nye oplysninger.

- Meget af det vidste vi godt i forvejen, så der er ikke noget, der kan overraske mig i forhold til Assad, når man ellers tænker på, hvad han har gjort, siger Holger K. Nielsen.

Udenrigsministeren afviser dog blankt beskyldningerne fra Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, som til Jyllands-Posten har sagt, at regeringen må påtage sig et medansvar for situationen i Syrien, fordi man har ført en for slap kurs over for Assad-regimet.

- De forpassede muligheden for at gøre noget, da tiden var. Og det gør det meget vanskeligt på nuværende tidspunkt. Vi advarede dengang om situationen, men regeringen fravalgte vores råd. Nu må de påtage sig et ansvar for det, der er sket, siger Søren Pind til Jyllands-Posten.

Men den beskyldning er "fuldstændig usaglig", mener Holger K. Nielsen, som dog ikke vil klart afvise, at verdenssamfundet burde have grebet ind militært på et tidligere tidspunkt.

- Det er svært at være bagklog på det, synes jeg. Nu gjorde man det ikke, og vi står i dag i en helt anden situation. Der er ikke nogen militære løsninger dernede nu, og det erkender alle. Derfor er vi nødt til at finde en politisk løsning, og det er det, som Geneve II-konferencen handler om.

- Som Søren Pind at gå ind og sige, at man har ansvar for det, fordi man ikke greb ind for længe siden, det, synes jeg, er fuldstændig usagligt og utidigt, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip