Holger K. peger på Pia Olsen Dyhr som ny SF-formand

SF's tidligere formand og udenrigsminister Holger K. Nielsen peger nu på den tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr som ny partiformand.

- Jeg håber, og jeg vil meget opfordre Pia Olsen Dyhr til at stille op. Hun er det bedste bud i den situation, vi står i. Hun kan samle partiet, og hun har signaleret, at det er det, der er hendes interesse, siger Holger K. Nielsen til Politiken.

Han har historisk haft en del at skulle have sagt ved partiets formandsvalg. Senest da han pegede på Annette Vilhelmsen som formand i slutningen af september 2012.

Dermed er en historisk alliance ifølge Politiken en realitet - et samarbejde mellem den gamle såkaldte røde fløj og den grønne del af partiet.

Holger K. Nielsen har tilhørt den røde fløj, mens Pia Olsen Dyhr repræsenterer den grønne.

Netop de to fløje har ellers igennem de seneste tre årtier udkæmpet en intens kamp om partiets linje i alt fra miljøpolitik til fordelingspolitik, EU-politik og værdipolitik.

I en mail til Politiken skriver Pia Olsen Dyhr:

- Jeg er stadig ved at gøre min stilling op. Det er et stort valg, som kræver nøje overvejelser, og jeg har ikke besluttet mig endnu. Men jeg er da glad og beæret over den tillid, som Holger viser mig.

SF er inde i et af partiets værste kriser, da partiet blev splittet på grund af uenigheden om aktiesalget af en andel af Dong Energy til det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs.

Uenigheden førte til, at Annette Vilhelmsen trak sig som formand og hev partiet ud af regeringen, mens også de to næstformænd meldte deres afgang og tre af partiets tidligere ministre søgte over i de to resterende regeringspartier S og R.

Da Holger K. Nielsen pegede på Annette Vilhelmsen i 2012, var begrundelsen den samme som nu.

- Jeg agter at stemme på Annette, fordi hun efter min mening bedst vil kunne samle partiet, skrev han dengang på sin Facebook-profil.

Formandsvalget i SF er flere gange endt i kampvalg. Tilbage i 1991 endte splittelsen i et direkte opgør om formandsposten mellem den grønne fløjs Steen Gade og Holger K. Nielsen.

Slagsmålet endte med, at Holger K. Nielsen kunne sætte sig på posten som partiformand - en post, han blev på helt frem til 2005.

Dengang stillede Pia Olsen Dyhr også op til formandsvalget, men endte med at tabe til Villy Søvndal, der afløste Holger K. Nielsen som formand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip