Holistisk slovener i høring taler EU-Parlamentet i sænk

Totalt uerfaren og med en underlig shamanistisk baggrund, lød den spydige kritik af Violeta Bulc før slovenerens kommissærhøring mandag i EU-Parlamentet.

Men den kommende kommissionsformand Jean-Claude Junckers nytilkomne kandidat fremstod hverken åndelig eller uvidende, da hun sad foran parlamentets transportudvalg som kandidat til posten som EU-kommissær for transport og turisme.

Sloveneren, som modsat de øvrige kandidater blot har haft fire dage til at forberede sig, talte i et lynende tempo og måtte kun sjældent ty til afværgende svar, som "jeg har ikke haft tid til at formulere en grundig politik" på helt konkrete problemstillinger.

Bulc, der blev kaldt ind som afløser for den nedstemte landsmand Alenka Bratusek i sidste uge, har en politisk karriere af blot få ugers varighed som minister uden portefølje i den nye slovenske regering.

Men den 50-årige forretningskvinde og virksomhedsejer lagde fra land på et sikkert engelsk med beslutsomhed i stemmen og med en sprudlende idérigdom.

Slovenerens strategi var imidlertid - stod det hurtigt klart - at være meget imødekommende over for samtlige problemstillinger og ønsker, som udvalgets spørgere bragte frem.

Det medførte, som tiden skred, skuffelse hos nogle.

Blandt andet De Grønne, hvis medlemmer først havde nikket anerkendende til Bulc' vilje til at kæmpe for miljøet, udtrykte skuffelse over, at hun siden sagde, at hun "elskede at flyve" og vil have anlægsprojekter, der ifølge gruppen får alvorlige miljøkonsekvenser.

I sit oplæg slog Bulc fast, at hun vil slås for at "skabe et sammenhængende Europa" med stærke transportforbindelser, hvor der skal bruges "mere vedvarende energi," og mindre olie, så området mere aktivt bidrager til EU's mål for reduktion af CO2-udslip.

Hun luftede dog også mere vidtløftige idéer om eksempelvis stærke landforbindelser til fjernøsten.

Fra starten af høringen blev Bulc mødt af generel modstand fra udvalget, hvor medlemmerne er sure over, at Juncker har fjernet Maros Sefcovic fra posten efter en succesrig høring og foreløbig godkendelse.

Sefcovic er mandag aften i høring i to andre parlamentsudvalg til posten som næstformand og kommissær for EU's energiunion.

Det samlede kommissærhold skal til godkendelse onsdag på EU-Parlamentets plenarsamling i Strasbourg.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip