Holland har medansvar for 300 mænds død i Srebrenica

Holland har et medansvar for 300 muslimske mænds død under massakren i byen Srebrenica i 1995, hvor serbiske styrker slagtede 8000 mænd og drenge.

Det har en civil hollandsk domstol afgjort onsdag.

- Staten er ansvarlig for det tab, som de pårørende led, da mændene blev deporteret fra den hollandske base i Potocari om eftermiddagen den 13. juli 1995 af bosniske serbere, lyder det fra domstolen.

De såkaldte Srebrenica-mødre havde i et søgsmål anklaget de hollandske FN-styrker for at svigte deres opgave med at beskytte 8000 muslimske mænd og drenge i den bosniske enklave Srebrenica under borgerkrigen i 1995.

Domstolen siger dog, at Holland ikke kan holdes ansvarlig for samtlige 8000 ofre. De hollandske FN-soldater spillede imidlertid en ulovlig rolle i deportationen af 300 mænd, til trods for at de hollandske styrker var klar over truslen om folkemord.

Det er endnu uvist om Srebrenica-mødrene er berettiget til at få erstatning.

I september sidste år afgjorde Hollands Højesteret i Haag, at den hollandske stat var skyldig i tre bosnieres død under massakren.

De tre mænd var slægtninge til bosniske muslimer, der arbejdede for FN i Srebrenica. Hollandske soldater nægtede dog mændene adgang til FN-basen, hvorefter de tre mænd samt tusindvis af andre blev dræbt.

FN erklærede Srebrenica for "et sikkert område" for civile i 1993. I juli 1995 søgte tusindvis af bosniske muslimer imidlertid om beskyttelse på den hollandske FN-base uden for byen. De hollandske FN-soldater overlod dem dog til den bosnisk-serbiske hær.

Såvel præsidenten for den dengang selvudråbte republik Srpska, Radovan Karadzic og chefen for den bosnisk-serbiske hær, Ratko Mladic, sidder på anklagebænken ved krigsforbryderdomstolen i Haag, hvor de er tiltalt for adskillige krigsforbrydelser begået under borgerkrigen efter Jugoslaviens sammenbrud.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip