Holland indleder officiel efterforskning af flystyrt

De hollandske sikkerhedsmyndigheder siger onsdag, at man har overtaget ledelsen af den internationale efterforskning af flystyrtet i sidste uge i Østukraine, hvor 298 mennesker mistede livet.

I en erklæring siger hollænderne, at et hold på 24 efterforskere skal stå for at undersøge omstændighederne ved ulykken. Efterforskerne kommer fra Ukraine, Malaysia, Tyskland, USA, Storbritannien, Rusland og fra Den Internationale Luftfartsorganisation.

Fire hollandske efterforskere arbejder i Ukraine, men grundet sikkerhedshensyn har de endnu ikke fået adgang til nedstyrtningsstedet.

Til gengæld har efterforskerne haft lejlighed til at kigge på den ene af flyets to sorte bokse. Myndighederne havde frygtet, at der var blevet pillet ved boksene, hvilket kunne betyde, at de værdifulde oplysninger ville gå tabt.

Men det er der intet, der tyder på i forhold til den ene boks, lyder det fra efterforskerne.

- Den ene sorte boks, der optager samtaler i cockpittet var beskadiget, men hukommelses-modulet var intakt. Der er ikke fundet beviser for, at der er blevet manipuleret med den ene sorte boks, hedder det i en erklæring.

Efterforskerne vil torsdag kigge på flyets anden sorte boks. Herefter bliver de sendt til analyse i Storbritannien.

Herudover skal efterforskerne undersøge beslutningsprocessen omkring flyruten samt adgangen til passagerlisterne.

Opklaringsarbejdet er hæmmet af, at der angiveligt bliver flyttet rundt på beviserne ved nedstyrtningsstedet.

En talsmand fra sikkerhedsorganisationen OSCE bemærkede tirsdag, at der er blevet flyttet rundt på dele af flyvraget. Der er også blevet savet i cockpittet med en motorsav, fortalte han ifølge NBC News.

Flyet fra Malaysia Airlines var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det efter alt at dømme blev skudt ned.

Vestlige lande mener at kunne bevise, at prorussiske separatister står bag forbrydelsen, mens Rusland omvendt mener, at den ukrainske regering bærer skylden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip