Holland kan også inddrage asylansøgeres værdigenstande

Flygtninge har i løbet af de sidste fire år betalt den hollandske statskasse over 5,2 millioner kroner. Pengene er gået til leveomkostninger i landets asylcentre, skriver den britiske avis The Guardian.

I Danmark forventes Folketinget tirsdag eftermiddag at vedtage regeringens nye asylstramninger, der åbner for, at politiet kan beslaglægge flygtninges værdigenstande, hvis de overstiger en værdi på 10.000 kroner.

Personlige ejendele med affektionsværdi er dog undtaget.

I Holland er asylansøgere forpligtet til at gøre opmærksom på eventuelle værdier, de har med sig til landet.

Hvis en asylansøger rejser ind i Holland med værdier, der overstiger 5895 euro - svarende til cirka 44.000 kroner - kan de inddrages. For en familie lyder grænsen på 11.790 euro, svarende til cirka 88.000 kroner.

Det gælder også for personlige ejendele, dog ikke ting som computere, mobiltelefoner eller vielsesringe, skriver The Guardian, der ligeledes drager paralleller til tirsdagens afstemning i Danmark.

De hollandske myndigheder har ifølge den britiske avis ikke noget overblik over, hvor stor en andel af de 5,2 millioner kroner, der er blevet inddraget gennem værdifulde ejendele, og hvor mange der kommer fra en jobindtægt igennem eksempelvis særlige jobforløb for asylansøgere.

En talsperson fra de hollandske udlændingemyndigheder fastslår dog, at jobindtægter udgør "hovedparten" af det samlede beløb.

- Det er uhensigtsmæssigt at beslaglægge folks personlige ejendele. Men hvis folk har mange midler, er det rimeligt at fakturere dem for deres udgifter, lyder det videre fra talspersonen.

Ifølge de hollandske regler skal flygtninge, der er i job, betale 75 procent af deres indkomst til at dække udgifterne for kost og logi i asylcenteret.

Der er i øjeblikket 47.000 flygtninge i Holland. Det er næsten dobbelt så mange, som opholdt sig i landet i slutningen af 2014.

Også Schweiz og to tyske delstater giver mulighed for at beslaglægge asylansøgeres værdier.

/ritzau/

 

Dagens Gossip