Hollande afslører mindeplade ved Charlie Hebdo

Skrevet af admin

05/01/2016

Dagens topnyheder

Frankrigs præsident, François Hollande, afslørede tirsdag en mindeplade ved satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere kontorer, da Paris begyndte at markere årsdagen for angrebet på ytringsfrihed og demokrati i den franske hovedstad.

Ved en nøgtern og ordløs ceremoni i et let regnvejr nedlagde Hollande sammen med Paris' borgmester, Anne Hidalgo, en krans efter afsløringen af mindepladen.

Navnene på de 11 personer, som blev skudt og dræbt ved angrebet på bladet, er indgraveret i mindepladen.

Lidt senere afslørede den franske præsident en mindeplade på det sted, hvor de flygtende gerningsmænd skød og dræbte en politimand, da han lå på jorden.

Endnu en mindeplade er opsat ved et jødisk supermarked, Hyper Cacher, hvor fire jødiske kunder blev skudt og dræbt.

Hen over tre dage blev i alt 17 mennesker dræbt.

- Vi føler os frygtelig alene trods massiv støtte, siger Charlie Hebdos økonomichef, Eric Portheault, til nyhedsbureauet AFP.

- Ingen vil kæmpe sammen med os, fordi det er farligt. Man kan dø af det, tilføjer Portheault, som overlevede angrebet ved at gemme sig under sit skrivebord, og mener, at "terroristerne sejrer, hvis redaktionen begynder at udøve selvcensur.

- Vi vil tegne profeten Muhammed igen, hvis vi finder det nødvendigt i forbindelse med nyhedsstrømmen, siger han.

Angrebet gjorde satirikerne kendt over hele verden, og sloganet "JeSuisCharlie" - jeg er Charlie - spredte sig viralt på sociale medier. Fire millioner demonstrerede i Frankrig for at støtte bladet, hvis første nummer efter terroren blev trykt i 7,5 millioner eksemplarer.

Oplaget er fortsat langt større end før angrebet. Men en af de mest kendte tegnere, Luz, sagde op i september, fordi angrebet havde traumatiseret ham.

Det franske satiremagasin udkommer med en særudgave af bladet i forbindelse med årsdagen for angrebet, der fandt sted den 7. januar sidste år.

/ritzau/AFP