Hollande efter valglussing: EU skal bremse op

Efter mandagens krisemøde med sine topministre kalder den franske præsident, François Hollande, nu EU for "fjernt og uforståeligt".

Han opfordrer EU til at reducere sin rolle på de områder, hvor unionen "ikke er nødvendig".

- Dette kan ikke fortsætte. Europa bliver nødt til at være simpel for at være effektiv, der hvor det er nødvendigt - og at trække sig fra de områder, hvor det ikke er nødvendigt, siger Hollande ifølge AFP.

- Europa er blevet fjern og uforståelig, selv for regeringerne.

Hollande har mandag siddet i krisemøde med adskillige af sine topministre efter valgnederlaget ved EU-parlamentsvalget søndag.

Premierminister Manuel Valls, udenrigsminister Laurent Fabius og finansminister Michel Sapin var blandt de indkaldte ministre, der har diskuteret vælgerlussingen og sejren til det højrenationale Front National, der bliver Frankrigs største parti i EU-Parlamentet.

Hollandes socialistiske parti, Parti Socialiste, står kun til at få 13,9 procent af stemmerne og kommer dermed ind på en tredjeplads. Til valget i 2009 fik socialisterne 16,5 procent af stemmerne.

Omvendt står Front National med Marine Le Pen i spidsen til at få 26 procent, og partilederen var søndag ikke sen til at kræve Hollandes afgang som fransk præsident efter det knusende nederlag.

Men den opfordring affejer Hollande efter krisemødet med sine topministre.

EU-parlamentsvalget er anden vælgerlussing til Hollande og socialisterne inden for få måneder, idet de i marts blev den store taber ved det franske kommunalvalg.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip