Hollande erkender: Uden nye job er jeg færdig

Den franske præsident, François Hollande, ser i øjnene, at han ikke får genvalg på posten i 2017, hvis regeringens initiativer til nedbringelse af den rekordhøje arbejdsløshed svigter.

- Hvis ikke arbejdsløsheden er faldet i 2017, har jeg hverken grund til at være kandidat eller chance for at blive genvalgt, siger Hollande under en frokost med 20 ansatte, chefer og fagforeningsfolk på en Michelin-fabrik i Clermont-Ferrand fredag.

Hollandes socialistiske regering har gentagne gange lovet at knække kurven over ledige, siden præsidenten overtog posten fra den borgerlige Nicolas Sarkozy i 2012.

Men den franske økonomi er fortsat i knæ, og derfor har disse løfter tilsyneladende været umulige at indfri.

I februar steg antallet af franskmænd uden arbejde til 3,34 millioner, og François Hollandes popularitet er dalet til et historisk lavpunkt for en fransk præsident.

Før fredagens frokost på dækfabrikken fik præsidenten også fået travlt med at tænke over, hvem der skal overtage posten som hans nærmeste rådgiver.

Fredag måtte Aquilino Morelle således skille veje med Hollande efter beskyldninger om interessekonflikter i forbindelse med rådgiverens arbejde for flere medicinalfirmaer - deriblandt danske Lundbeck.

Morelle, som har været præsidentens kommunikationsrådgiver, taleskriver og hovedstrategiker, havde ifølge onlinemediet Mediapart - som har gravet sagen op - ikke indhentet tilladelse til at udføre lobbyarbejde, da han var ansat i den franske sundhedsstyrelse.

Mediaparts artikel bringer ikke noget om, at Morelles aktiviteter er direkte ulovlige, men Hollande siger, at rådgiveren tog den eneste rigtige beslutning ved at sige op.

Ifølge mediet har rådgiveren, mens han var ansat i sundhedsstyrelsen, arbejdet i al "hemmelighed for medicinalfirmaer" og blandt andet arrangeret møder mellem Lundbeck og folk, der var involveret i prissætning af medicin i Frankrig.

Ud over de politiske problemer har den 59-årige præsident også kæmpet med store problemer på privatfronten.

Problemerne begyndte, da ugemagasinet Closer bragte afsløringer af præsidentens affære med skuespilleren Julie Gayet.

Magasinet bragte fotos af den 59-årige Hollande og den 41-årige skuespiller, da de hver for sig ankom til en lejlighed, hvor de angiveligt havde stævnemøder.

Efter afsløringerne brød Hollande forholdet til sin daværende partner, den 49-årige journalist Valerie Trierweiler.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip