Hollande kræver EU-handling på Middelhavet efter forlis

Den franske præsident opfordrer til, at EU's indenrigs- og udenrigsministre snarest diskuterer, hvordan man forhindrer de mange drukneulykker på Middelhavet, hvor op mod 1500 bådflygtninge frygtes omkommet siden årsskiftet.

François Hollande vil have mere overvågning, både på havet og fra luften, i kølvandet på en ulykke natten til søndag. Her frygtes op til 700 omkommet.

Præsidenten siger, at forliset i libysk farvand syd for Lampedusa kan være "den værste katastrofe de seneste år" på Middelhavet.

Der er allerede planlagt et møde for udenrigsministrene mandag i Luxembourg, og før den seneste ulykke søndag var der snak om, hvorvidt også indenrigsministrene skulle mødes.

Dette blev fredag afvist.

En talskvinde for EU-Kommissionen bekræfter søndag, at der er planlagt et fælles indenrigs- og udenrigsministermøde, men at der endnu ikke er fastsat en dato for dette.

Hollande siger i et interview på fransk tv søndag, at Europa "må gøre noget" for at stoppe de mange drukneulykker, der sker, når migranter søger mod europæiske kyster i overfyldte både.

- Dem, som sætter alle disse mennesker på både, er menneskehandlere, nogle gange terrorister, for de ved, at disse både er elendige. Og de sætter hundredvis af menneskeliv i fare, siger Hollande.

Efter et forlis tidligere på ugen frygtes omkring 400 andre bådflygtninge omkommet.

Kun 28 personer blev reddet fra forliset, der skete natten til søndag.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, oplyser, at "migration" nu officielt er sat på dagsorden for udenrigsministrenes møde mandag i Luxembourg.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip