Hollande mindes faldne soldater

Den franske præsident, François Hollande, kunne ikke undslippe sin upopularitet, da han tirsdag indviede et nyt mindesmærke for soldater, der døde under Første Verdenskrig.

Få timer før ceremonien fløj et fly hen over mindesmærket med et banner, hvorpå der stod www.Hollande-Demission.fr - demission betyder træd af. Flyet blev dog hurtigt dirigeret væk af en helikopter.

Den franske præsident er yderst upopulær. Blandet andet fordi han ikke har kunne indfrie flere valgløfter, og fordi arbejdsløsheden stiger.

Sammen med ministerpræsidenten fra den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, Hannelore Kraft, markerede Hollande Våbenstilstandsdagen i den nordfranske by Ablain-Saint-Nazaire ved at indvie det nye mindesmærke. Våbenstilstandsdagen er mindedagen for afslutningen på Første Verdenskrig i 1918.

Det nye mindesmærke består af 500 guldplader, hvorpå der er indgraveret navnene på 579.606 soldater, der faldt i området under krigen. Soldaterne står i alfabetisk orden og stammer fra omkring 40 forskellige lande såsom Storbritannien, Canada og Tyskland.

Mindesmærket er placeret ved verdens største militærkirkegård Notre Dame de Lorette og er lavet af den franske arkitekt Philippe Prost.

- Yngre generationer skal forstå, at kampen for fred aldrig slutter, sagde François Hollande til den lokale avis Le Voix de Nord og henviste til krigen på Balkan, krisen i Ukraine og kampen mod Islamisk Stat.

Under Første Verdenskrig blev 10 millioner soldater og flere millioner civile dræbt. Området, hvor det nye mindesmærke er placeret, var slagmark for flere kampe mellem Frankrig og Tyskland under krigen, hvor begge sider havde mange tilskadekomne.

Inden Hollande kom til Nordfrankrig, markerede han også 11. november på Champs-Elysees i Paris. I London er der sat 888.246 keramikblomster foran Tower of London for britiske soldater, der døde under Første Verdenskrig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip