Hollands EU-folkeafstemning er tæt på at være ugyldig

Folkeafstemningen i Holland om EU's associeringsaftale med Ukraine er tæt på at være ugyldig, fordi for få møder op onsdag og stemmer, siger ekspert i meningsmålinger.

Maurice de Hond skønner - baseret på de stemmer, der er afgivet indtil klokken 11 - at den samlede valgdeltagelse vil ende på mellem 25 og 30 procent.

Mindst 30 procent af de stemmeberettigede skal stemme, for at den vejledende folkeafstemning er gyldig.

Folkeafstemningen er kommet som en kæmpe overraskelse ikke mindst for de hollandske politikere, selv om en ny lov, der trådte i kraft sidste år, ellers netop baner vej for flere folkeafstemninger.

Sammen med EU-kritiske bevægelser har en samfundssatirisk blog - Geenstijl, der betyder "Ingen stil" - på nettet ført an i en kampagne, hvor der er indsamlet langt over de nødvendige 300.000 underskrifter for at udløse folkeafstemningen.

Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har på forhånd advaret hollænderne om, at de kan udløse en større europæisk krise, hvis de stemmer nej.

- Jeg vil gerne have hollænderne til at forstå, at vigtigheden af dette spørgsmål rækker længere end Holland, har Juncker tidligere i år sagt til den hollandske avis NRC Handelsblad.

Men nu løser de hollandske vælgere måske det hele på deres egen måde: Ved at blive væk fra afstemningsstederne.

Mange hollændere har klaget over, at de dybest set ikke ved nok, om hvorfor de skal stemme.

Juncker har advaret om, at et nej ville være vand på den russiske præsident, Vladimir Putins mølle.

Ukraine har frygtet pludselig at blive fanget i en intern holland sk strid om udviklingen af et stadig mere upopulært EU-samarbejde.

Dele af nej-siden har klaget over, at borgerne fratages demokratiske rettigheder i forhold til EU's institutioner

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip