Hollands regering afværger truende regeringskrise

En sundhedsreform har truet med at sende Hollands koalitionsregering ud i den værste krise, siden den kom til magten i 2012.

Torsdag aften melder regeringspolitikerne dog om fremskridt.

- Vi har taget et skridt ad gangen i arbejdet på at finde en løsning, og jeg er glad for, at den nu er fundet, siger Diederik Samsom, leder af koalitionspartiet PvdA, til den hollandske public service-kanal NOS.

Udmeldingen kommer efter to dages kriseforhandlinger, der blandt andet betød, at Hollands premierminister, Mark Rutte, fra regeringspartiet VVD overraskende måtte aflyse sin tur til EU-topmødet i Bruxelles torsdag.

Den eskalerende krise blev udløst af en omstridt reform på sundhedsområdet, da der tirsdag skete en uventet drejning i det hollandske parlaments overhus, Eerste Kamer.

Det, der lignede et simpelt nik og en rutinegodkendelse af lovforslaget om at skære sundhedsudgifter ned med en milliard euro eller knap 7,5 milliarder kroner, blev ifølge hollandske medier overraskende stemt ned af tre PvdA-politikere.

Dermed kunne regeringen ikke samle flertal for lovforslaget, der sigter mod at introducere en billigere sygeforsikring i 2016 ved at supplere eksisterende forsikringer. I juni blev det godkendt af de 150 politikere i parlamentets underhus, Tweede Kamer.

For at blive vedtaget som lov, skal et forslag dog godkendes i begge parlamentets kamre.

Alle hollandske statsborgere er forpligtet til at have en sundhedsforsikring.

I det forkastede forslag lagde regeringen op til billigere sundhedsforsikringer, men gav forsikringsselskaberne mulighed for at vælge forsikringstagerens læge og eventuelle sundhedsspecialister.

De tre socialdemokrater, der stemte imod forslaget tirsdag, mente, at det gav forsikringsselskaber for meget magt og stod i vejen for, at borgerne kunne træffe egne valg.

Torsdag aften oplyser Diederik Samsom, at loven nu "vil inkludere en mulighed for patienterne til selv at vælge læger og styrke deres position i forhold til forsikringsselskaberne."

Forslaget skal nu tilbage i parlamentets underhus og vedtages der, før det kan komme til afstemning i Eerste Kamer igen.

Sundhedsforslaget er en del af regeringens plan for at nedbringe sit underskud til under tre procent af bruttonationalproduktet, som EU's regler dikterer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip