Hollandsk rapport: Fly MH17 blev skudt ned over Ukraine

Flyet MH17 fra Malaysia Airlines, der eksploderede i luften over det østlige Ukraine, blev gennemhullet af mange objekter i høj hastighed, fastslår hollandsk havarikommission, som dog ikke anvender ordet "missil".

- Flyet blev sprængt i stykker under flyvningen, hedder det i rapporten, der gør det klart, at flyet blev ødelagt af "talrige objekter, som i høj hastighed trængte ind i flyet udefra."

Samtlige 298 personer om bord på MH17 blev dræbt, da flyet den 17. juli blev ramt af "de mange objekter" i godt 10 kilometers højde og styrtede ned i det østlige Ukraine på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur Malaysia.

Det er efterforskere fra Holland, som står bag den foreløbige rapport om katastrofen. 193 hollændere mistede livet, da MH17 styrtede til jorden.

Flere vestlige lande beskylder russisk-støttede oprørere for at have skudt Boeing 777-flyet ned med et russisk fabrikeret jord-til-luft missil, mens Rusland har givet ukrainske styrker skylden.

Men der bliver ikke kastet nyt lys over skyldsspørgsmålet i den foreløbige rapport fra de hollandske havarieksperter.

- Vi undersøger årsagen til ulykken og ikke, hvem der er ansvarlig, siger Sara Vernooij, talskvinde for havarikommissionen, der har ansvaret for undersøgelsen.

Rapporten fremhæver, at flyet - et Boeing 777-200 - var klart flyvedygtigt, da det lettede i Amsterdam, og at besætningen om bord var "kvalificeret og erfarent."

- Der var ingen tekniske problemer, står der i den 34 sider lange rapport, som understreger, at de sorte bokse viser en abrupt afbrydelse af alle optagelser og samtidig en afbrydelse af kontakten til flyveledere på det tidspunkt, flyet forsvandt fra alle radarer.

Rusland har beskyldt ukrainske regeringsstyrker for at stå bag angrebet på passagerflyet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip