Hongkongs leder lover demonstranter drøftelser

Hongkongs leder, Leung Chun-ying, siger til det store antal demonstranter i storbyen, at han ikke har til hensigt at gå af, og han advarer samtidig om, at det vil få "meget alvorlige følger", hvis aktivister forsøger at besætte regeringsbygninger.

Men i en indrømmelse til demonstranterne siger han også, at myndighederne er parate til at føre drøftelser med demonstranterne. Meddelelsen har fået en del af aktivisterne til at forlade en stor aktion i det centrale Hongkong, men størstedelen fortsætter protestaktionen.

- Nu er trafikken ikke blokeret, siger en talsmand for demonstranterne.

- Det er et fremskridt, at der nu bliver åbnet for drøftelser, efter at vi hidtil kun er blevet mødt med knipler og tåregas, tilføjer talsmanden.

Leung Chun-Ying siger, at han har udpeget et medlem af regeringen, der skal føre drøftelser med aktivisterne.

Titusindevis af demonstranter havde forinden fortsat deres protester i Hongkong, mens politi i stigende grad optrappede deres magtanvendelse over for demonstranterne med tåregas og gummikugler.

Den omfattende "sit-in" aktion har tidligere tvunget myndighederne til at lukke centrale dele af den sydkinesiske by. Aktivisterne har blandt andet sat sig foran parlamentet.

En ledende politimand fra Hongkongs politistyrke, Steve Hui, siger, at politiet vil gribe ind i henhold til loven, hvis demonstranterne trænger ind i regeringsbygninger.

Hundredtusinder har demonstreret i de seneste uger. Initiativtagerne var i første omgang bevægelsen Occupy Central, der kræver et fuldstændigt demokratisk valg af Hongkongs nye ledere i 2017 - uden at kandidaterne bliver "forhåndsgodkendt" af de kommunistiske ledere i Beijing.

Demonstranterne siger, at de ikke kræver selvstændighed for Hongkong, ligesom de ikke kæmper for kommunistpartiets fald.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip