Hongkongs styre advarer: Mandag skal der være ro

Styret i Hongkong vil muligvis give de prodemokratiske demonstranter i gaderne en tidsfrist til at indstille protesterne.

Lokalregeringen vil "tage alle nødvendige foranstaltninger for at genoprette den sociale orden" og tillade Hongkongs omkring syv millioner indbyggere at "vende tilbage til deres normale hverdag og liv".

Det sagde den lokale leder, Leung Chun-ying, der er loyal over for det kommunistiske styre i Beijing, lørdag aften i en tv-tale.

Han lagde vægt på vigtigheden af, at offentligt ansatte uforstyrret fra mandag morgen kan vende tilbage til deres kontorer og arbejdspladser.

Advarslen kommer samtidig med, at demonstrationerne er på vej ind i sin anden uge. Natten til søndag har der været nye sammenstød mellem prodemokratiske aktivister og uropoliti, der igen brugte tåregas og knipler mod de primært unge demonstranter.

Forkæmpere for mere demokrati beskylder politi og myndigheder for at samarbejde med kriminelle. Blandt andet ved at hyre medlemmer af Kinas gangsterorganisationer, kendt som triaderne, for at gå til modangreb på aktivister.

Lørdag aften var et rekordstort antal aktivister samlet til en demonstration i nærheden af regeringens hovedkvarter. De titusindvis af deltagere råbte "fred", og der blev sunget sange, som hyldede demokrati.

Aktivisterne kræver ret til at udpege kandidater uden indblanding fra den kinesiske regering, når Hongkong i 2017 skal vælge ny leder.

Styret i Beijing, som overtog kontrollen med Hongkong i 1997 fra Storbritannien, har meddelt, at kun forhåndsgodkendte kandidater får lov til at stille op ved valget.

Søndag formiddag lokal tid var der tyndet ud i antallet af demonstranter på gaderne, men om det skyldes behovet for at hvile ud, inden protesterne bliver genoptaget, eller det skyldes udtalelserne fra Leung Chun-ying, er uvist.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip