Hongkongs styre vil slå hårdt ned på uro

Skrevet af admin

|

01/12/2014

Dagens topnyheder

Tusindvis af prodemokratiske aktivister i Hongkong tvang mandag myndighederne til midlertidigt at lukke regeringens hovedkvarter.

Det skete efter gadekampe med politiet, selv om der er udstedt forbud mod at fortsætte protesterne i den kinesisk kontrollerede by.

Hongkongs leder, Leung Chun-ying, siger, at politiet har været meget "tolerant", men at man nu vil "handle beslutsomt" over for urolighederne.

Der havde forinden været kaotiske scener, hvor hundredvis af demonstranter omringede vigtige kontorbygninger og forretningsgader i kampene med politiet, hvilket tvang de centrale regeringskontorer til at holde lukket i morgentimerne.

- Nogle grupper har forvekslet politiets tolerance med svaghed. Jeg opfordrer de studenter, som vil fortsætte demonstrationerne, at undlade at gøre det, siger Leung til journalister.

Han besvarede ikke spørgsmål om, hvorvidt politiet vil rydde studenternes lejre, efter at en politistyrke med skjold, knipler og peberspray natten til mandag tvang demonstranterne på tilbagetog.

Et stort antal førstehjælpere og sygeplejersker var på stedet, da politiet angreb demonstranterne, der nægter at efterkomme ordrer om at trække sig tilbage efter to måneders protester mod den politik, som Kina fører over for Hongkong.

Træfningerne er de mest voldelige i de seneste uger, idet demonstranterne har reageret på en opfordring fra to studentergrupper, der leder kampagnen. De ønsker en optrapning efter to måneder med dødvande i deres kamp for demokrati.

Politiet oplyser, at mindst 18 er anholdt.

Demonstranterne kræver frie valg for Hongkongs næste leder i 2017. De ønsker ikke et valg mellem allerede godkendte kandidater, som falder i det kinesiske kommunistpartis smag.

/ritzau/Reuters