Horsens hjælper hjemløse væk fra gaden

Skrevet af Redaktionen

22/01/2013

Mest læste i dag

Succesen skyldes, at de hjemløse tager godt imod Projekt Housing First, der fokuserer på at hjælpe socialt udsatte, mens de bor på Det Sociale Døgncenter Sølyst, og ikke mindst når de er flyttet i egen bolig.

Siden Projekt Housing First startede i juni 2010, har 40 borgere - fortrinsvis mænd – fået deres egen lejlighed. Af dem er ingen efterfølgende blevet genindskrevet på Sølyst.

Det betyder, at ingen har mistet deres bolig – heller ikke selvom de har været inde til en kort afrusning.

- Tidligere mistede nogle af de socialt udsatte, der kom fra et forsorgshjem, deres bolig på grund af en kaotisk hverdag. Det gav efterfølgende problemer på flere fronter, siger Mette Sand, der er konstitueret leder af Projekt Housing First, og hun fortsætter:

- Det nye er, at vi kan sætte ind med en hurtig og fleksibel indsats alt efter behov. Det kan være hjælp til alt lige fra vejledning om misbrug og henvisning til Trin Horsens, der står for misbrugsbehandlingen, til indkøb af møbler og opbygning af et socialt netværk. Især sidstnævnte er vigtig for, at borgerne kan opretholde en nogenlunde harmonisk hverdag, siger Mette Sand.

Hun understreger, at forudsætningen for projektets succes er, at de hjemløse får opbygget en tillid til de kommunalt ansatte.

Det har 50-årige Ib Dahl Nielsen fået. Han har boet i sin egen lejlighed i halvandet år og har i al den tid været tilknyttet Projekt Housing First.

- Min erfaring med forsorgshjem er, at når du får tildelt en lejlighed, er du helt alene. Men nu er det noget helt andet, siger Ib Dahl.

Udover at få støtte i Projekt Housing First, er han også i behandling, i Trin Horsens for sit alkoholmisbrug.

Falder han i flasken, kan han imidlertid altid kontakte personalet i Housing First og drøfte situationen med dem.

- Det er guld værd at have en livline. Det har blandt andet betydet, at der nu er meget længere imellem mine tilbagefald. Jeg har også fået støtte til at opbygge et netværk og har blandt andet meldt mig ind i en løbeklub. Og så har jeg fået en kæreste. Hende har jeg dog fundet helt selv, siger Ib Dahl Nielsen.

Housing First, der får støtte fra Socialstyrelsen, slutter som projekt ved udgangen af marts 2013.