Hotellerne har for mange tomme værelser

Skrevet af John Meyer

12/12/2012

Dagens topnyheder

Finanskrisen har for alvor bidt sig fast i hotelbranchen. Både virksomheder og private hotelgæster vælger kontinuerligt at spare på hotelbudgettet, fremgår det af Deloittes årlige brancheanalyse, der omfatter 262 hoteller. Næsten halvdelen af hotellerne havde underskud i 2011, og for hver fjerde hotel er økonomien så dårlig, at de er truet på deres eksistens. For selv om antallet af overnatninger i Danmark steg med en lille million fra 2010 til 2011, er indtjeningen ikke fulgt med.


- Forklaringen er, at hotellerne sænker priserne på værelserne, så selv om der kommer flere gæster, så betaler de mindre for en overnatning end tidligere, siger Anders Rosendahl Poulsen, partner i Deloitte.


Ikke tegn på fremgang
Med udsigt til fortsat svag samfundsvækst er der umiddelbart ikke tegn på et boom i hotelbranchen. For de hoteller, der har haft mere end almindeligt svært ved at få enderne til at mødes de seneste par år, bør ejerne derfor alvorligt overveje, om det er værd at risikere hus og privatøkonomi for at fortsætte, siger Anders Rosendahl Poulsen, der står i spidsen for Deloittes analyse:
Kædesamarbejde og udlændinge.
Anders Rosendahl Poulsen peger på, at vejen frem for hotellerne blandt andet er mere kædesamarbejde, fordi det giver hotellerne stordriftsfordele i forhold til indkøb og administration. De selvstændige hoteller har svært ved at konkurrere på prisen, og mange har allerede skåret alle omkostninger til ind til sidste sengeben. De bør i stedet tilbyde en unik oplevelse til kunderne udover en seng for natten. Ligesom den lokale økoslagter kan tilbyde kunder en anden oplevelse og produkt end et supermarked.
Nye udenlandske kunder kan desuden kaste mange overnatninger af sig på langt sigt, vurderer Anders Rosendahl Poulsen. Antallet af udlændinge i de danske hotelsenge er steget støt de senere år. Svenskere, nordmænd, tyskere og briter stod for en fjerdedel af det totale antal overnatninger i Danmark, viser analysen. Men også kineserne og russerne har blandt andre også fået øjnene op for Danmark.


- Skal der ske et boom i antallet af overnatninger i Danmark i de kommende år, skal antallet af udenlandske overnatninger op, understreger Anders Rosendahl Poulsen.