Hundreder frygtes dræbt efter nepalesisk jordskælv

Under et voldsomt skælv er bygninger styrtet sammen i Nepals hovedstad, Kathmandu, og et ukendt antal personer er dræbt og såret, oplyser øjenvidner. Ifølge USA's Geologiske Overvågning, USGS, blev skælvet målt til 7,9.

Ifølge de første meldinger er mindst fire personer blevet dræbt, men antallet af omkomne ventes at stige markant. En nepalesisk diplomat siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der "formentligt" er hundredvis af døde.

Mange huse og bygninger er dårligt bygget i den fattige nation, der ligger højt oppe i Himalaya.

Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

Blandt de dræbte er en pige på 15, som blev dræbt af en statue, som væltede i en park i Kathmandu, oplyser nepalesisk radio ifølge Reuters.

Et historisk tårn i Kathmandu styrtede sammen, og mindst et halvt hundrede mennesker er ifølge nepalesiske medier begravet under ruinerne.

- Skælvet skete i kun to kilometers dybde, skriver Reuters, som tidligere citerede amerikanske geologer for, at skælvet skete i 31 kilometers dybde - omkring 80 kilometer øst for byen Pokhara i Nepal.

- Der var mange kraftige efterrystelser, der også mærkes i New Delhi, oplyser BBC.

Samtidig bliver der meldt om laviner i regionen omkring Mount Everest, hvor en del personer er meldt savnet.

Øjenvidner siger, at mange mennesker er samlet i gaderne i Kathmandu, fordi de er bange for at opholde sig inde i byens bygninger.

- Murene i husene omkring mig er brudt sammen. Alle familier er søgt ud på gaden. Der er stadig efterrystelser, siger en AFP-journalist.

Ifølge lokale medier varede skælvet mellem 30 sekunder og to minutter.

- Vi er ved at danne os et overblik over situationen, siger den indiske premierminister, Narendra Modi, på Twitter, hvor han lover hjælp til de ramte.

Nepal, der er et lille land med 30 millioner indbyggere, hører til blandt de allerfattigste og er præget af stor social ulighed og dybe politiske kløfter.

Et væbnet maoistisk oprør, der kostede mindst 15.000 mennesker livet, blev afsluttet i 2006. Under maoisternes oprør blev store dele af landets infrastruktur ødelagt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip