Huse skyllet væk i Norge - men fjeld står stadig

Kraftigt regnvejr skaber lige nu problemer flere steder i Norge.

Mens de flestes opmærksomhed har været rettet mod fjeldet Mannen i det nordvestlige Norge, er tre huse i byen Odda længere mod syd natten til onsdag blevet skyllet i elven Opo.

Flere huse vil efter alt at dømme også tabe kampen mod de kraftige regnmængder, der har fået elven til at gå langt over sine bredder i byen.

- Vandstrømmen er så stor, at den underminerer husene. Vi har evakueret over 30 personer, men heldigvis er ingen kommet noget til, siger indsatsleder Morten Kronen fra Hordaland politidistrikt til NTB.

En bus og en garage er også blevet ofre for vandmasserne, og en anden bus er i farezonen. Bussen står parkeret ved en benzinstation, og ifølge politiet overvåger brandfolk området i tilfælde af, at vandmasserne blotlægger de underjordiske brændstofstanke og starter en storbrand.

- Situationen er langt fra afklaret. Husene, som føres ned ad elven, vil snart blive stoppet af en lukket bro syd for Odda, og vi følger nøje med i situationen sammen med brandmyndighederne og civilforsvaret, siger Morten Kronen.

Situationen omkring det 1294 meter høje fjeld Mannen i Rauma, som der har været frygt for ville styrte sammen, er onsdag morgen uafklaret. Bevægelserne i fjeldmasserne tog voldsomt til natten til tirsdag og fortsatte i samme tempo det meste af dagen, men nu er intet sikkert.

- Efter et foreløbigt maksimum på bevægelserne tirsdag aften er hastigheden i bevægelserne aftaget lidt i nat, siger geolog Einar Anda til NTB tidligt onsdag.

Det skyldes ifølge geologen, at regnen er taget af i området i det nordvestlige Norge. Derudover medvirker lavere temperaturer til, at risikoen for et skred er mindsket.

Hvis det kollapser, ville det kunne få mere end 100.000 kubikmeter sten til at skride ned fra stor højde.

/ritzau/NTB

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip