Husejer slipper for at betale efter olieudslip

En husejer på Djursland slipper for at skulle betale for et olieudslip, der i januar 2009 forurenede kloakkerne og rensningsanlægget i Egens ved Rønde.

Vestre Landsret har netop stadfæstet en dom fra byretten, hvorefter Syddjurs Kommune taber sagen mod husejeren.

Frifindelsen sker, selvom der blev brugt et ulovligt plastrør mellem en stophane og selve fyret. Røret er uegnet til formålet, og lækken skete netop på det ulovlige rørstykke.

Men det er ikke husejerens skyld, siger de to retsinstanser.

Fyret blev i 2002 installeret af en autoriseret VVS-installatør og har fungeret lige siden uden problemer.

I 2008 udskiftede husejeren røret mellem tanken og stophanen, men rørte ikke ved installationen mellem stophanen og fyret.

En syns- og skønsmand har vurderet, at det rør, som VVS-installatøren havde brugt, var uegnet til formålet, da det var af plastik, og at det formentlig er derfor, lækken overhovedet opstod.

Takket være en årvågen miljøvagt slap der ikke olie ud i Kalø Vig, men kommunen havde udgifter på 71.000 kroner til oprensning af kloakledninger og rensningsanlæg.

I alt var der løbet mellem 300 og 400 liter olie ud, og kommunen mente, at husejeren burde havde lugtet eller set olien i entréen, hvor oliefyret stod.

Han forklarede at det tit kunne lugte lidt af olie eller kloak i rummet, hvor fyret stod, ligesom han havde sat nogle træpaneler op omkring fyret, så han ikke kunne se udslippet. Han havde heller ikke rørt ved den del af installationen, der lækkede.

Både byret og landsret er enig med ham i, at der er tale om et hændeligt uheld. Ud over frifindelsen får han 55.000 kr. til dækning af sagens omkostninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip