Hver tredje borgerlige vælger går ind for dødsstraf

Mens samtlige partier blankt afviser enhver tanke om at indføre dødsstraf i Danmark, ser det anderledes ud hos de vælgere, der har stemt på politikerne.

En Megafon-undersøgelse foretaget for Politiken og TV2 viser, at 20 procent af danskerne ville stemme ja, hvis der blev holdt en folkeafstemning om indførelse af dødsstraf i Danmark.

Særligt blandt de vælgere, der ved valget i 2011 stemte på et borgerligt parti, er opbakningen stor.

Størst er den hos Dansk Folkeparti. Ud af de vælgere i undersøgelsen, der stemte på partiet ved sidste valg, siger 36 procent ja til dødsstraf. Blandt Liberal Alliances vælgere i undersøgelsen er det 34 procent, og blandt Venstre-vælgerne 32 procent.

22 procent af De Konservatives vælgerne og ni procent af Socialdemokraternes vælgere bakker også op om at genindføre den borgerlige dødsstraf, der ved lov blev ophævet i 1951.

Det skal tilføjes, at den statistiske usikkerhed bliver større, når man er nede og måle på relativt små vælgergrupper.

Eksempelvis er der 120 DF-vælgere, der har deltaget i Megafon-undersøgelsen, og det gør, at den statistiske usikkerhed er 8,6 procentpoint.

De tre nævnte borgerlige partier ryster dog ikke på hænderne på Christiansborg.

- Jeg mener, at dødsstraf er noget af det mest udanske, man overhovedet kan forestille sig. Der var en debat efter terrorangrebet i København, men jeg mener ikke, det er samfundets opgave at tage hævn - i hvert fald ikke så koldblodigt, siger Venstres Jakob Engel-Schmidt til Politiken.

Samme klare holdning kommer fra formand for Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

- Vi kommer aldrig nogensinde til at gå ind for dødsstraf. Aldrig. Punktum, fastslår han.

/ritzau/

.

Dagens Gossip