Hver tredje byrådskandidat vil lukke børnehaver

Der fødes færre og færre børn, og derfor er mere end hver tredje byrådskandidat til dette års kommunalvalg klar til at reducere antallet af børnehaver og vuggestuer.

Det fremgår af en Ritzau-rundspørge, hvor 35 procent af de 3293 byrådskandidater, der har svaret tilbage, siger ja til at lukke eller sammenlægge daginstitutioner i takt med, at der fødes færre børn. 49 procent svarer nej.

Birgitte Amstrup Rasmussen (V), der genopstiller i Allerød, er iblandt ja-kandidaterne.

- Det vil være synd, hvis man har så mange institutioner, at normeringen ikke bliver særlig god, fordi der skal dækkes flere institutioner frem for hænder blandt børnene.

- Jeg vil gerne bevare institutioner i de små lokalområder. Det er rigtig ærgerligt, at man skal lukke dem. Men man kan blive nødt til det, hvis man bruger for mange penge per barn, siger hun.

Ifølge en nylig undersøgelse fra Eurostat blev der født 17 procent færre børn i Danmark i 2012 i forhold til år 2000.

Tallet varierer dog fra kommune til kommune. Og det afspejler sig også i Ritzaus rundspørge, hvor procentandelen af ja-stemmer er størst i mindre kommuner.

I Allerød Kommune, hvor der blev født 166 børn i 2012, mener 73 procent af byrådskandidaterne, der har svaret tilbage, at der er plads til at lukke daginstitutioner.

I Morsø Kommune, hvor der blev født 174 børn sidste år, er man oppe på 71 procent.

Byrådskandidat Vagn Kidmose (S) forklarer sin ja-stemme med, at flere af kommunens daginstitutioner er så nedslidte, at de trænger til en kærlig hånd.

- Og så kan vi lige så godt tage en diskussion om, hvorvidt vi skal lave hele strukturen inden for børnepasning om, siger Morsø-kandidaten, der dog efterlyser mere debat om emnet i valgkampen.

Et faktum, der også afspejler sig i Ritzaus rundspørge, hvor det kun er fem procent af byrådskandidaterne, der anser børnepasning som et vigtigt emne i valgkampen i deres kommune.

/ritzau/

 

Dagens Gossip