Hverken selfie eller kønskrans: Her er årets ord

Er der et ord, som har været afgørende for danskerne i 2013, er det ordet ”undskyld”.

Derfor er ”undskyld” også blevet kåret til "Årets Ord" af radioprogrammet Sproglaboratoriet på P1.
 Bag kåringen står forfatteren Sissel-Jo Gazan, anmelderen og ordbutik-indehaveren Anne Middelboe Christensen og direktøren i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen.

Lytterne var kommet med et trecifret antal ord, og dommernes opgave var så at barbere antallet af ord ned til at være et koncentrat af sprogbrugen i Danmark i 2013. 

Blandt finalisterne var ord som ”stormturist”, ”kønskrans”, ”udfordring”, ”whistleblower”, ”autofiktion” og ordet ”selfie”, der ikke mindst fik sin plads i mediebilledet, efter at statsminister Helle Thorning havde mobilen fremme, da hun sad ved siden af USA's præsident Barack Obama og Storbritanniens premierminister David Cameron ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela.


Men dommerne mente, at ordet "Undskyld", der hentyder til hele GGGI-sagen og Lars Løkkes historisk lange pressemøde, hvor der blev sagt beklaget flere gange, end der blev undskyldt, var det helt rigtige.


Dermed følger ordet ”undskyld” i halen på de seneste års ord, såsom ”stenalderkost”, der blev årets ord sidste år, ”arabisk forår”, der sejrede i 2011, ”vuvuzelaen”, der vandt i VM-året 2010 og ”lømmelpakken”, der blev ’Årets Ord 2009’.

 

Dagens Gossip