Hvidovre konstituerer sig og sætter punktum for valget

Som den sidste kommune i landet har Hvidovre torsdag morgen konstitueret sig. Den genvalgte socialdemokratiske Helle Moesgaard Adelborg indgår valgforbund sammen med Dansk Folkeparti og SF.

Dansk Folkeparti lå ifølge partiet selv til borgmesterposten, men det satte Hvidovrelisten en stopper for ved at nægte at give posten til Dansk Folkeparti.

- Dette finder vi i DF helt urimeligt, siger Mikkel Dencker, der var Dansk Folkepartis kandidat til borgmesterposten i Hvidovre, i en pressemeddelelse.

- Det første døgn efter valget har afsløret, at Hvidovrelisten ikke har styr på egne nyvalgte byrådsmedlemmer. Således har et nyvalgt medlem af Hvidovrelisten truet med at forlade listen, alene med henvisning til at han ikke ønsker at indgå i en konstituering med DF.

Med den underskrevne aftale i Hvidovre er konstitueringsaftalerne på plads i alle landets 98 kommuner, og kommunalvalget er for så vidt overstået.

Socialdemokraterne endte med 35 borgmestre, og det er en markant nedgang fra de 49 inden valget.

Rivalerne fra Venstre overhaler således regeringspartiet rent borgmestermæssigt med 46 poster mod 31 ved valget i 2009.

Trods en tilbagegang på 1,1 procentpoint er Socialdemokraterne er dog stadig landets største kommunalpolitiske parti med 29,5 procent af samtlige stemmer. Venstre fik 26,6 procentpoint og gik dermed 1,8 frem.

De Konservative fik 13 borgmestre, mens De Radikale og SF hver løb med en enkelt borgmesterpost. To borgmestre tilhører en lokal liste.

/ritzau/

 

Dagens Gossip