Hvis du vil være gravid, bør du holde igen med kartofler

Jo flere kartofler en kvinde spiser før sin graviditet, jo højere risiko har hun for at udvikle svangerskabsdiabetes. Det tyder en ny undersøgelse i hvert fald på.

Forskere har i undersøgelsen, som strækker sig over 10 år, fundet 854 tilfælde af svangerskabsdiabetes blandt 21.693 graviditeter hos kvinder, som deltog i en større sundhedsundersøgelse. Hvert fjerde år svarede kvinderne på spørgeskemaer, hvilket gav foskerne et overblik over deres kost.

Læs mere: Dine tænder kan afsløre, om du har diabetes

Resultaterne af undersøgelsen viste, at sammenlignet med de, der ikke spiste kartofler, havde kvinder, som spiste én portion om ugen 20 procent højere risiko for at udvikle svangerskabsdiabetes. De kvinder, der spiste to til fire portioner kartofler om ugen, havde 27 procent højere risiko - og de kvinder, som spiste fem eller flere portioner om ugen havde 50 procent højere risiko.

Undersøgelsen er observationel og dokumenterer ikke årsag og virkning. Forskerne mener dog, at den forhøjede risiko kan have noget at gøre med kartoflens høje glykæmiske indeks.

Læs mere: Stort gennembrud: Forskere finder mulig kur mod diabetes

- Hvis du kan erstatte kartofler med fuldkorn eller andre slags grøntsager, kan det medvirke til at sænke risikoen, siger Cuilin Zhang, som er epidemiolog og ledende forfatter til undersøgelsen.

Du kan læse hele undersøgelsen lige her.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip