I dag begynder dit overtræk

Menneskeheden har i år brugt vores årlige budget på den økologiske front.

Således begynder overtrækket på jordens ressourcer.

Det viser tal fra den internationale tænketank for bæredygtighed, Global Footprint Network.

Læs også: Kæmpe asteroide truer med at ødelægge Jorden

Dagen kaldes “Earh Overshoot Day”. De senere år er den faldet tidligere og tidligere. I 2000 faldt dagen på den 1. oktober.

Det får Verdensnaturfonden WWF til at advare mod overforbruget.

-  Der er simpelthen ikke råd til, at vi fortsætter som nu. Vi skal blive meget bedre til at passe på vores ressourcer og ikke bare smide væk og overforbruge. Hvis vi stopper med det, er der en chance for, at planeten og verdens dyreliv ikke lider så stor overlast, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Læs også: Det er blevet billigere at redde verden

Overforbruget giver sig til udtryk ved afskovning, mangel på drikkevand, udpining af jorden, tab af biodiversitet og ophobning af CO2 i atomosfæren.

I begyndelsen af 1960’erne brugte menneskeheden kun to tredjedele af jordens tilgængelige ressourcer. I dag er det langt mere.

- Det mest frustrerende ved denne udvikling er, at vi har mange af løsningerne på plads, men bare ikke gør nok brug af dem. Hvis man køber fisk mærket med MSC eller træ og papir, der er FSC-certificeret, ja, så er bæredygtigheden sikret. Samtidig udgør den rene og vedvarende energi et alternativ til den sorte energiproduktion, hvis CO2-udledning forurener vores have og vores natur. Det kræver bare, at vi alle tager ansvar for vores forbrug og stiller krav til industrien om, at de skal gøre det samme, siger Gitte Seeberg.