Id-kontrol har været billigere for DSB end først ventet

Skrevet af admin

05/02/2016

Dagens topnyheder

Det har ikke været så dyrt som frygtet, at DSB fra 4. januar har skullet tjekke id på de passagerer, der rejser med tog fra Danmark til Sverige.

Efter de første tre uger, siden id-kontrollen til Sverige blev indført, har DSB estimeret et tab i passagerindtægter på mellem 6-9 millioner kroner om måneden, oplyser DSB.

Det er lavere end prognosen, DSB kom med før, kontrollen blev indført. Her var vurderingen, at det i alt ville koste DSB én million kroner om dagen at varetage kontrollen.

Prognosen inkluderede både tabte passagerindtægter og udgifter til vagtfirmaet Securitas, som er ansat til at stå for kontrollen på perronen i Københavns Lufthavn.

- Det er gået bedre end forventet med at få passagerer gennem kontrollen, siger Aske Wieth-Knudsen, chef for DSB's forretningsudvalg.

- Derfor har vi også nedjusteret vores prognose for, hvor mange passagerer vi mister, siger han.

I den første uge af januar er passagertallet faldet med ni procent sammenlignet med samme uge sidste år. I anden uge af januar er faldet på 12 procent, mens passagertallet er faldet med 18-19 procent i tredje uge.

Aske Wieth-Knudsen gør opmærksom på, at det nye estimat på 6-9 millioner kroner er forbundet med nogen usikkerhed, da togrejsende rejser på forskellige billettyper, som ikke alle er gjort op endnu.

Også det sydsvenske trafikselskab Skånetrafikken har opgjort omkostningerne efter en måned med id-kontrol.

Kontrollen har kostet 15 millioner svenske kroner, hvilket svarer til knap 12 millioner danske kroner, skriver Kvällsposten.

Region Skåne kræver nu at få omkostningerne dækket af den svenske stat, ellers risikerer tog- og buspassagererne at skulle betale regningen, lyder det.

/ritzau/