Ikke aktuelt i Norge at tage værdier fra asylansøgere

Det er ikke aktuelt for Norge at konfiskere asylansøgeres værdigenstande, siger landets borgerlige statsminister Erna Solberg i en kommentar til de asylstramninger, der er vedtaget i Danmark.

Stramningerne i Danmark betyder, at myndighederne kan beslaglægge værdier fra en familie, der søger asyl i Danmark. Familierne har dog lov til at beholde genstande med affektionsværdi og 10.000 kroner per familiemedlem. Det vil sige, at hvis familien består af to voksne og to børn, kan de have en formue på 40.000 kroner i alt.

- Det er ikke aktuel norsk politik. Du kan være rig og forfulgt i henhold til flygtningekonventionen. Den skal være det grundlæggende princip for vores behandling, siger Solberg til nyhedsbureauet NTB.

Men hun understreger, at asylansøgere i Norge ikke nødvendigvis skal have adgang til alle offentlige ydelser i Norge, hvis de har mulighed for at betale selv.

- Det er et helt andet princip. Men vi beslaglægger ikke penge fra folk, som kommer til Norge. Det er flygtningekonventionen, som grundlaget for vurderingen af, hvorvidt man har behov for beskyttelse i Norge - ikke om du er rig eller fattig, siger den norske statsminister.

De norske regler for, hvor meget en asylansøger kan tage med til landet for at få sociale ydelser, er dog på papiret strengere end i Danmark.

- Hvis vi ser på beløbsgrænsen, er de norske regler uden tvivl strengere, siger advokat Cecilie Schjatvet i Advokatfirmaet Hestenes og Dramer til mediet NRK.

I et notat fra den norske pendant til Udlændingestyrelsen, UDI, står der ifølge NRK, at asylansøgere med mere end 5000 norske kroner i formue eller værdier mister deres sociale ydelser.

Schjatvet stiller spørgsmål ved notatets praktiske betydning, da hun knapt nok har hørt om asylansøgere, som er kommet til Norge med mere end et par hundredlapper i kontanter.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip