Imam-uddannelse kan være på vej i Danmark

21/10/2013 01:45

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Vejen er banet for en imam-uddannelse, der eksempelvis kan placeres sammen med de teologiske uddannelser.

Et politisk flertal ser positivt på forslaget, som forleden blev præsenteret af domprovst i København og formand for Danske Kirkers Råd Anders Gadegaard. Det viser en rundringning foretaget af Kristeligt Dagblad.

Forslaget har mødt opbakning blandt andet fra teologiuddannelsen i København og flere muslimske organisationer. Nu støtter regeringspartierne samt Liberal Alliance og Enhedslisten også forslaget.

Når uddannelsesstederne kan stå inde for én teologisk uddannelse, bør de også kunne stå inde for en anden, mener Socialdemokraternes forskningsordfører, Mette Reissmann:

- Så det er vi ikke imod. Det kan jo være tilfældet, at der er prædikener, som indeholder hadefulde udtalelser, og det ville da være dejligt, hvis sådan en uddannelse kunne hindre den slags, siger hun.

Flere af partierne betragter netop en imam-uddannelse som et potentielt værn mod rabiate og selvbestaltede imamer. Men Dansk Folkeparti og Konservative er klart imod.

- Vi skal hverken stille krav eller tilbud om eksempelvis en særlig imam-uddannelse. Det må være et anliggende for de enkelte trossamfund, ikke for staten, mener udlændingeordfører Tom Behnke (K).

Han understreger, at Danmark er kristent, og derfor har teologistudiet ikke plads til islam.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

For cirka 10 år siden var en uddannelse for imamer også på tegnebrættet hos universiteter og politikere. Dengang skete der intet. Nu er tiden moden, mener domprovst Anders Gadegaard.

- Forståelsen for, at islam kan blive en konstruktiv del af dansk kultur, er vokset over de seneste år. Og der sker små fremskridt, der viser, at det er den rigtige vej at gå med sådan en uddannelse, siger Anders Gadegaard.

Han henviser til, at man i dag underviser i islam og koran-tolkning på de teologiske fakulteter.

/ritzau/