IMF og Grækenland på kollisionskurs over lækket samtale

Skrevet af admin

04/04/2016

Dagens topnyheder

En lækket samtale mellem en række chefer i Den Internationale Valutafond (IMF) har ført til spændinger i forholdet mellem Grækenland og IMF, der har været en fast del af forhandlingerne om grækernes lånepakker.

Det er organisationen WikiLeaks, der lørdag har offentliggjort en transskriberet samtale mellem IMF-cheferne, hvor de angiveligt taler om at iværksætte en "event" for at presse de hårdt prøvede grækere til at indføre skrappere reformer.

IMF's topchef, Christine Lagarde, skriver ifølge avisen The Telegraph i et åbent brev til den græske premierminister, Alexis Tsipras, søndag, at det er "det rene nonsens", at IMF skulle forsøge at presse Grækenland til reformer.

- Succesfulde forhandlinger bygger på gensidig respekt og tillid. Denne weekends begivenheder har gjort mig urolig for, hvorvidt vi kan skabe fremdrift i et forhandlingsmiljø, hvor vi reagerer så følelsesladet over for hinanden, skriver Lagarde.

Hun langer samtidig ud efter Tsipras, der søndag havde skrevet et brev til Lagarde som følge af WikiLeaks-dokumenterne. Her bad den græske premierminister om en forklaring på de lækkede samtaler.

- IMF forhandler ikke gennem trusler, og vi kommunikerer ikke gennem læk. Jeg har mange gange lagt vægt på, at IMF kun kan støtte et troværdigt program for den græske økonomi, der er baseret på realistiske vurderinger, skriver Lagarde.

I juli accepterede Grækenland en treårig låneaftale med EU, der var forhandlet hjem i samarbejde med IMF. Aftalen lød på 86 milliarder euro. Men aftalen indebar hårde økonomiske reformer for den græske økonomi og det græske folk.

IMF har ved flere lejligheder slået fast, at fonden ikke deltager i nye forhandlinger om fremtidige låneaftaler, hvis ikke Grækenland indfører endnu hårdere reformer, og EU går med til at slække på grækernes gæld.

Det er meningen, at blandt andre EU, IMF og Grækenland mandag mødes for at gøre status på det igangværende låneprogram.

/ritzau/