IMF suspenderer hjælp til Grækenland

Den Internationale Valutafond, IMF, suspenderer den finansielle hjælp til Grækenland, indtil en ny regering er på plads i Athen efter det udskrevne valg.

- Diskussioner med de græske myndigheder om den sjette gennemgang af programmet vil blive genoptaget, når en ny regering er på plads og efter konsultationer med EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank, siger IMF's talsmand, Gerry Rice.

Samtidig advarer den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, Grækenland mod at afvige fra kursen med økonomiske reformer, og han understreger, at en ny regering i Athen vil blive fastholdt på de løfter, som er fremsat af den nuværende regering under premierminister Antonis Samaras.

- Der er intet alternativ til dem, siger Schäuble.

- Vi vil fortsætte med at hjælpe Grækenland, hvis det fortsætter på reformkursen, siger Schäuble, men det bliver vanskeligt, hvis landet ændrer kurs, siger den tyske finansminister.

I Bruxelles kommer en enslydende udmelding fra EU's kommissær for økonomiske anliggender, Pierre Moscovici.

- Det har essentiel betydning for Grækenland, at der er bred opbakning blandt vælgerne og de politiske ledere til de nødvendige økonomiske reformer, fastslår Moscovici.

Grækenlands premierminister vil udskrive valg til den 25. januar, efter at parlamentet mandag nedstemte regeringens kandidat til præsidentposten.

- I morgen vil jeg besøge præsidenten og anmode om, at der afholdes valg så hurtigt som muligt, nemlig den 25. januar, sagde han i en tale i parlamentet mandag.

Den tidligere EU-kommissær Stavros Dimas var den eneste kandidat til præsidentposten, og ved den sidste og afgørende afstemning mandag fik han kun 168 af de 180 stemmer, som var nødvendige for at blive valgt.

Ifølge græsk lov er regeringen derfor forpligtet til at udskrive valg.

Det kan åbne for en ny alvorlig græsk krise og en destabilisering af euro-samarbejdet, da det kommende valg ventes at blive vundet af det venstreorienterede parti Syriza, som vil droppe en lang række af de skrappe sparekrav, som IMF og EU har stillet for at yde gigantiske summer til genopretning af græsk økonomi.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip