Indere fejrer ny delstat

I det sydlige Indien fejrer titusinder af indbyggere oprettelsen af en ny delstat, Telangana, hvilket er kulminationen på en langvarig separatistisk kampagne, som blev indledt for over 60 år sien.

Flere iagttagere siger, at den nye delstat i et af Indiens mest tilbagestående områder i kan udløse en kædereaktion af uroligheder og separatistiske krav om løsrivelser og mere eller mindre selvstændige stater.

Kalvakuntla Chandrashekar Rao, som i en periode sultestrejkede for kravet om oprettelsen af Indiens 29. delstat, er blevet taget i ed som ledende minister i den nye delstats hovedstad Hyderabad.

Lokale indbyggere brød ud i jubel, da delstaten blev oprettet ved midnat natten til mandag i den sydcentrale del af det store land.

Den nye indiske premierminister, Narendra Modi, var blandt de første, der lykønskede Rao og lovede ham støtte.

- Indien har fået en ny delstat. Vi byder Telangana velkommen som vores 29. delstat, som vil styrke vores udvikling i de kommende år, skriver Modi i flere meddelelser på sociale medier.

Telangana er blevet dannet ved at splitte delstaten Andhra Pradesh i to dele. Hyderabad, som er et af centrene for Indiens it-teknologi, er hovedstad i begge delstater i det kommende årti.

I de velhavende kystområder i Andhra Pradesh har der været massiv modstand mod den nye delstat, og der har været mange kaotiske og også voldelige scener i parlamentet om opdelingen af området. En parlamentariker brugte på et tidspunkt peberspray mod sine kolleger.

Indien ændrede senest på sine interne grænser i 2000, da der blev oprettet tre nye delstater i økonomisk trænge områder i den nordlige del af landet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip