Indien og Kina vil være hjertevenner

Den røde løber var rullet ud, da Kinas leder, Xi Jinping, onsdag landede i den indiske premierminister Narendra Modis hjemby, Ahmedabad.

Alle sejl var sat i byen for at markere et nyt forhold mellem verdens to mest folkerige nationer.

I intime rammer er der planlagt en aftenmiddag ved floden for Modi og Xi, og i byen, der er den største i delstaten Gujarat, er der opsat gigantiske skilte, der på kinesisk, gujarati og engelsk hilser Kinas præsident velkommen.

Begge parter har på forhånd været opsat på at understrege, at samarbejde frem for konkurrence skal styre forholdet mellem de to lande.

- De to ledere har muligheden for at opbygge et ny forhold mellem deres to store lande. Et forhold, der vil være væsensforskelligt fra den model, hvor Indien er domineret af et andet land (Vesten), som har været det almindelige i efterkrigstiden, siger Jabin Jacob for Instituttet for Kinesiske Studier i New Delhi.

Et tegn på, at Indien lægger stor vægt på det kinesiske statsbesøg, er, at Tibets åndelige leder, Dalai Lama, er blevet bedt om at ændre en planlagt begivenhed i hovedstaden, så den ikke falder sammen med den kinesiske præsidents besøg.

Dalai Lama har levet i eksil i Indien, siden han i 1959 flygtede over Himalaya fra Tibet efter en mislykket opstand i hans hjemland.

Der er nok af kontroversielle emner de to lande imellem. Siden Indiens uafhængighed har de to lande været uenige om grænsedragningen langs den 3500 kilometer fælles grænse.

Indien deltager også i en rivalisering om regional strategisk indflydelse.

Indien er verdens næstmest befolkede land efter Kina. Der er godt 1,2 milliarder indere, mens der er over 1,35 milliarder kinesere. Indien er verdens 10'ende største økonomi, men er også hjem for en tredjedel af verdens fattigste.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip