Indiens premierminister taget i ed: Lover ny udvikling

Under pomp og pragt lover Indiens nye premierminister, Narendra Modi, ved sin indsættelsesceremoni at stå i spidsen for et stærkt og inkluderende Indien.

- Vi vil gøre alt for at tage Indiens udvikling til nye højder, og vi beder om jeres støtte, velsignelser og jeres aktive deltagelse, siger Modi ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Sammen vil vi skrive en glorværdig fremtid for Indien, tilføjer den 63-årige leder af Bharative Janata Partiet, som af flere beskrives som en hindu-nationalist.

Indsættelsen af Narendra Modi som ny indisk premierminister er "en stor mulighed".

Sådan lyder de rosende ord fra den pakistanske premierminister, Nawaz Sharif, der mandag er i den indiske hovedstad, New Delhi, for at se hindunationalisten blive taget i ed som indisk regeringsleder.

- Lad os sammen drømme om et stærkt, udviklet og inkluderende Indien, der aktivt engagerer sig med det globale samfund for at styrke verdensfreden og udviklingen, siger Narendra Modi.

Med sejren har han sikret sit parti det bedste valgresultat i tre årtier og decimeret Gandhi-familiedynastiet med Rahul Gandhi i spidsen og det venstreorienterede Kongresparti.

Den nye premierminister er søn af en fattig tesælger og portrætteres som en økonomisk reformist, der kan sætte gang i økonomien og skabe arbejdspladser i Indien.

Kritikere frygter, at hindunationalisten kan blive en enerådende premierminister, der splitter i stedet for at samle de politiske fløje.

Modi, der tidligere stod i spidsen for delstaten Gujarat, blev på kontroversiel vis nægtet visum til USA i 2005 efter beskyldninger om, at han skal have accepteret anti-muslimske optøjer i den vestlige delstat tre år tidligere.

Efter præsidentvalget forsikrede det amerikanske udenrigsministerium imidlertid om, at Modi som premierminister vil blive tildelt et specielt A1-visum i sin egenskab af regeringschef, og præsident Barack Obama har da også allerede inviteret ham til Washington.

- Verdens to største demokratier, Indien og USA, deler en stor forpligtelse til at fremme økonomisk fremgang, frihed og sikkerhed for folk i hele verden, lyder det mandag i en meddelelse fra Obama, som "ser frem til et tæt samarbejde".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip