Indisk computerhelt idømt syvs års fængsel

Skrevet af admin

09/04/2015

Dagens topnyheder

En indisk domstol idømte torsdag stifteren af selskabet Satyam Computer Services, Ramalinga Raju, syv års fængsel, efter at han var blevet kendt skyldig i at have forfalsket dokumenter og regnskaber i landets største skandale vedrørende virksomhedsregnskaber.

Domstolen fandt også Rajus bror B. Rama Baju og otte andre tidligere ledere fra selskabet, skyldige i svindel.

Ud over en fængselsstraf på syv år er Raju blevet idømt en bøde på over 270.000 kroner.

Ramalinga Raju trak tæppet væk under hele Indiens aktiemarked, da det i 2009 blev afsløret, hvordan hans firmas regnskaber var kraftigt pyntet gennem flere år.

Selskabet var et af Indiens største softwarefirmaer, og skandalen fik følgevirkninger for stemningen blandt investorerne i Indien, som er Asiens tredjestørste økonomi efter Kina og Japan.

Raju grundlagde Satyam for over 25 år siden. Han bragte firmaet på børsen i 1991.

Satyam havde kunder fra 65 lande.

Selskabet blive i 2009 solgt til det indiske softwarefirma, Tech Mahindra, som ville redde det fra bankerot.

Raju, som er uddannet i Indien og USA, var en af de store stjerner i Indiens software-boom, der har været med til at skabe den økonomiske vækst i det store land i de seneste årtier.

Han har forklaret svindlen ved, at han frygtede, at virksomheden skulle blive overtaget af andre på grund af dårlige resultater.

- Det var som at ride på en tiger. Men ved ikke, hvordan man kan komme af uden at blive ædt.

- Raju var som en messias for it, siger KV Kurumanath, som er redaktør for avisen Hindu BusinessLinen.

- Raju har været ude af fængslet siden november 2001, hvor han har stillet kaution. Han har tilbragte tre år bag tremmer under retssagen mod ham.

Sagen er usædvanlig i Indien, hvor statsanklagemyndigheden kun sjældent retsforfølger personer i sager om snyd med virksomhedsregnskaber.

/ritzau/Reuters