Indlandsisen smelter langt hurtigere end forventet

Der ryger i alt 375 kubikkilometer af Grønlands indlandsis hvert år. Det er dobbelt så meget, som man ellers har estimeret, skriver DMI på baggrund af et nyt studie.

De nye tal fra European Space Agency og Alfred Wegener Institute viser, at massetabet fra Grønlands indlandsis er mere end fordoblet sammenlignet med det første årti af det 21. århundrede, og den smeltede grønlandske is står nu bag en årlig gennemsnitlig global havstigning på 1 millimeter.

Der er blevet brugt radardata til undersøgelsen af iskapperne på både Antarktis og Grønland fra januar 2011 til januar 2014.

Samtidig har den forgangne uge budt på usædvanligt høje smelte-rater i Grønland, hvilket skyldes varmere luft og skyfrit vejr, lyder det fra DMI. Mere end en millimeter is smeltede flere steder væk på indlandsisen i løbet af 24 timer.

- Det ser ud til, at varmen fra Nordeuropa er flyttet op til Grønland, siger Kristian Pagh Nielsen, der er fysiker ved DMI's Center for Meteorologisk Modellering til instituttets hjemmeside.

Sammenligner man med perioden 1989 til 2011 er så stort et smelteareal aldrig blevet observeret før så sent på året ifølge instituttet.

Bortset fra denne uge har sommeren ellers budt på gennemsnitlige temperaturer i Grønland.

/ritzau/