Indonesien ventes at få ny reform-præsident

Der var tidligt tirsdag en anspændt situation i Indonesien, mens befolkningen ventede på offentliggørelsen af resultatet af det nylige præsidentvalg.

Den reformvenlige og populære guvernør Joko Widodo ventes at blive erklæret vinder af valget, mens den formodede taber, tidligere general Prabowo Subianto, næppe vil erkende at have tabt.

Eksgeneralen har krævet, at stemmer tælles om i områder, hvor der har været beskyldninger om massiv valgsvindel, og at valgresultatet ført offentliggøres om to uger. Han ventes at klage til forfatningsdomstolen, men vil ifølge iagttager næppe få succes med det.

- Det næste, vi beder om, er mere tid, siger Prabowos talsmand og lillebror Hashim Djojohadikusumo.

Indonesien er verdens fjerdestørste land målt på befolkningsantallet. Omkring 190 millioner indonesere havde mulighed for at stemme ved valget, der har verdens største andel af muslimer og er verdens tredjestørste demokrati.

Der er udkommanderet over 250.000 politifolk, da der er frygt for uroligheder, når valgresultatet bliver kendt.

Hvis Widodos sejr, der har været varslet i en række meningsmålinger, bliver bekræftet, er der tale om en meteor-agtig løbebane for den tidligere møbeleksportør, der blev født i et slumkvarter.

- Dette er den største test af det indonesiske valgsystem siden 1999, siger analytikeren og kommentatoren Paul Rowland med henvisning til det første frie valg i landet efter Suharto æraen.

Prabowo Subianto ses som repræsentant for den gamle garde, der skød frem under årtier af autokratisk styre.

Widodo har vundet sine tilhængeres hjerter på grund af sin baggrund og evne til at kommunikere med den jævne befolkning.

Han er den første præsidentkandidat, der ikke har tilknytning til den tidligere diktator Suharto, mens Prabowo i kontrast stod i spidsen for de frygtede specialtropper under Suharto.

62-årige Prabowo fremstiller sig selv som en stærk mand og giftede sig i øvrigt med en af nu afdøde Suhartos døtre.

Valget har været besværliggjort af, at der blev stemt på omkring 480.000 valgsteder i øriget.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip