Industriferien er fortid: Vi arbejder i sommermånederne

Tiden, hvor de danske arbejdere i samlet flok stemplede ud for at holde ferie, er slut. Industriferien hører en svunden tid til.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer af HK/Privat, som Epinion har lavet. Det skriver Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer kun 11 procent, at deres arbejdsplads holder lukket i en periode i løbet af skoleferien, mens 9 procent svarer, at deres arbejdsplads holder delvist lukket med en reduceret arbejdsstyrke.

Langt de fleste - nemlig 80 procent - svarer i stedet nej til, at deres arbejdsplads holder lukket, mens skolebørnene har fri.

Men ifølge Marianne Vind, der er næstformand i HK/Privat, er det en generel tendens, at industriferien er på retur.

- Det, vi ser i Danmark, er, at alt er i gang hele tiden. Det er simpelthen for dyrt at standse en produktion, siger hun til Avisen.dk.

Hun fortæller, at vi ikke skal mere end ti år tilbage, før billedet så noget anderledes ud.

- Dengang var det mere almindeligt, at virksomhederne lukkede ned, og alle talte om industriferien. Mange af de unge, der i dag kommer på arbejdsmarkedet, kender slet ikke ordet, siger Marianne Vind til Avisen.dk.

Hos både Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri kan man nikke genkendende til tendensen.

- Det er et helt klassisk billede. Industriferien hører fortiden til, siger Steen Müntzberg, der er underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening til Avisen.dk.

At virksomhederne ikke længere lukker ned, skyldes ifølge Steen Müntzberg, at mange ikke længere producerer til lager, da det er for dyrt. Samtidig fremhæver han, at dansk erhverv eksporterer til dele af verden, hvor der ikke normalt holdes ferie i juli.

Vicedirektør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, peger også på den internationale konkurrence.

- Frygten for at miste kunder er større end tidligere. Samtidig angiver danske virksomheder, at det, de især kan i forhold til deres udenlandske konkurrenter, er at producere fleksibelt og kundetilpasset, siger Kent Damsgaard til Avisen.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip