Industriproduktionen på sit højeste siden finanskrisen

Den danske industriproduktion tog et ordentligt hug, da finanskrisen ramte i 2008, og siden da har industrien kæmpet for at nå tilbage på samme niveau.

Danmarks Statistiks tal for den sæsonkorrigerede industriproduktion i januar i år viser, at målet er ved at være nået.

En stigning i forhold til december på 2,8 procent betyder, at niveauet ikke er set højere de seneste seks år, og at produktionen sammenlagt er steget med 25 procent siden da.

Udviklingen er en smule overraskende set i lyset af, at den økonomiske opbremsning i Kina har sat sine spor i andre europæiske lande, specielt Tyskland.

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank peger på, at medicinalindustriens store andel gør produktionen mindre konjunkturfølsom.

- En anden årsag kan være, at eksporten til Kina fylder mindre i dansk end i tysk økonomi, vurderer han og peger samtidig på, at den danske konkurrence har haft gavn af lave lønstigninger sammenlignet med udlandet.

De flotte tal ændrer dog ikke ved de fleste økonomers opfattelse af, at eksporten kan få det svært i år oven på et skuffende 2015.

- Hvis den nuværende svækkelse i særligt den tyske industri fortsætter så vil det også ramme dansk industri.

- Men dagens tal kan være et varsel om, at eksporten måske kan give lidt medvind til væksten i år trods den seneste svækkelse i den globale økonomi, vurderer Nykredits cheføkonom Tore Stramer.

Dagens tal skal tages med ens mule forbehold, idet industriproduktionen har det med at svinge en del fra måned til måned.

Ser man på perioden fra november til januar, er der da også tale om et samlet fald på 0,9 procent. Det skyldes dog i høj grad et stort og uregelmæssigt fald inden for medicinalindustrien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip